10 tips tegen vuurwerkstress bij je hond en/of kat
De overgang van oud naar nieuw kan een feestelijk moment zijn voor ons, maar voor dieren is het vaak een bron van grote stress. De harde knallen, felle flitsen en onverwachte geluiden van vuurwerk kunnen angst en paniek veroorzaken bij honden en katten. Gelukkig zijn er manieren om deze periode voor je viervoeter zo aangenaam mogelijk te maken!
1. Herken de symptomen bij je hond en/of kat
Bij honden kan je het herkennen aan: trillen, beven, hijgen zonder fysieke inspanning, verstoppen, blaffen of janken, onrustig gedrag, overmatig likken of kauwen, verhoogde waakzaamheid, passiviteit.
Bij katten kan je het herkennen aan: verstopgedrag, onrustig bewegen, overmatig wassen, vergrote pupillen, hoge alertheid, sissen en blazen, gespannen lichaamshouding, overmatig miauwen of net stil worden.
2. Creëer een veilig plek of schuilplaats
Zorg voor een rustige, comfortabele plek waar je huisdier zich kan terugtrekken. Denk aan een mand, een doos of een deken in een rustige kamer, liefst zonder ramen.
3. Sluit ramen, gordijnen en deuren
Hou lichtflitsen buiten en probeer het geluid te dempen. Dit helpt de zintuiglijke prikkels te verminderen die angst kunnen veroorzaken.
4. Wordt niet boos en geef geen straf, maar vermijd ook overmatig troosten
Straf je hond niet voor deze angst om erger te voorkomen, maar vermijd ook overmatig troosten (en dus het bevestigen van deze angst).
5. Zet muziek, radio of televisie op de achtergrond
Zet een radio op, de tv op een kalm programma of rustgevende muziek. Dit kan de harde knallen van het vuurwerk wat verdoezelen.
6. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging vooraf
Doe eerder op de dag een lange wandeling, zorg voor veel snuffelactiviteit zodat de hond fysiek moe is. Katten kun je mentaal en fysiek stimuleren met interactieve spelletjes.
7. Geef je huisdier iets te doen
Leidt je hond of kat af van de flitsen en knallen door hem of haar te laten kauwen en een hersenspel te spelen. Door ze bezig te houden, kan het de stress verminderen.
8. Blijf zelf rustig
Wees je ervan bewust dat je gedrag invloed heeft op je huisdier. Als je zelf kalm blijft, geeft dit een positieve invloed op je huisdier en zal hij of zij zich veiliger voelen.
9. Geef ondersteunende supplementen als valeriaan, hennepzaadolie, magnesium, en start hiervoor zeker op tijd.
Al deze producten hebben een positieve werking op het ondersteunen van de hersenfunctie en reguleert op die manier het stresshormoon.
10. Geef goede voeding om het algemeen welzijn van je hond te ondersteunen.
Een evenwichtig dieet speelt een belangrijke rol in het ondersteunen van het welzijn van je viervoeter, vooral tijdens stressvolle periodes. Omega-vetzuren, zoals die gevonden worden in visolie of hennepzaadolie, ondersteunen een gezonde hersenfunctie en hebben een kalmerend effect op het zenuwstelsel.
Je kunt je viervoeter ook nog eens lekker verwennen met voeding die van nature rijk is aan omega-3- en -6-vetzuren. Bepaalde soorten rauw vlees, vooral vis en grasgevoerd vlees, zijn uitstekende bronnen van omega-3-vetzuren.
Vette vis is rijk aan omega-3-vetzuren (EPA en DHA), die gunstig zijn voor zowel de hersenfunctie als het verminderen van ontstekingen. Veel kant-en-klare rauwe vleesproducten bevatten vis zoals sardines of makreel, die van nature een hoge concentratie omega-3 bevatten.
Grasgevoerde dieren bevatten meer omega-3-vetzuren dan dieren die voornamelijk met graan worden gevoed. Het vlees van grasgevoerde runderen of lam is rijker aan omega-3-vetzuren en is een gezond alternatief voor meer bewerkte vleessoorten.