Klaar voor het najaar?
De herfst trakteert ons weer volop op een schouwspel van de mooiste goud-oranje tinten.
Hét moment dus om erop uit te trekken met je favoriete viervoeter(s) en te genieten.
En met de juiste voorbereidingen geniet je dubbel en dik.
Kijken mag, aankomen (en opeten) niet
Tijdens de herfst zijn er niet alleen de mooiste kleuren te vinden in het bos, maar ook eikels, dennenappels en paddenstoelen. En net die kunnen roet in het eten gooien.
* Paddenstoelen kunnen, net zoals voor mensen, zeer giftig zijn.
* Een te veel aan jonge, groene eikels kan problemen veroorzaken: door de hoge hoeveelheid tannine kan je hond beginnen braken, last krijgen van buikpijn en diarree en zelfs leiden tot nierfalen.
* Ook wilde kastanjes zijn een no-go: het eten ervan kan leiden tot neurologische aandoeningen zoals verwardheid en epilepsie.
* Let ook op voor beukennootjes: deze kunnen spijsverteringsproblemen zoals misselijkheid en braken veroorzaken.
* Laat je hond tot slot ook niet met dennenappels en takken spelen, deze kunnen versplinteren en zo het maag-darmkanaal beschadigen.
Heb je een nieuwsgierige hond, die het hond moeilijk vindt om overal af te blijven, neem dan een speeltje mee zodat hij dat kan apporteren.
En tot slot, vergeet niet de inwendige hond te versterken: ook je hond kan tijdens en/of na een stevige wandeling een opkikkertje gebruiken. Voorzie voedzame snacks en neem water mee als je er lang op uittrekt.
De donkere maanden
De dagen worden steeds korter en donkerder, zorg dat zowel jij als je harige vriend steeds goed zichtbaar zijn. Voorzie lampjes, reflecterende bandjes, vestjes,… enz.
Een wintervacht in topconditie
Helaas trakteert de herfst ons niet enkel op de mooiste kleuren, maar ook op guur, nat weer en druilerige dagen.
Ook hier geldt: een voorbereid man/vrouw is er 2 waard.
* Houd je hond lekker warm, voorzie een jasje indien nodig. En droog hem goed af na een wandeling bij nat weer, langzaam opdrogen is niet goed voor de vacht. Tip: laat een natte hond nooit buiten in de kou. Natte vachten isoleren niet meer waardoor je hond steeds sneller afkoelt.
* Door de modder rollen, graven, door bladerhopen spurten,.. superfijn, maar ook supervuil achteraf. Schaf jezelf een goede hondenshampoo aan om je metgezel terug proper te krijgen en klitten in zijn of haar vacht te vermijden.
* Komt je hond ook nog eens in de rui, dan kan z’n vacht een opkikkertje gebruiken. Bijvoorbeeld met Frama teunisbloemolie en/of paardenvet.
Ook in de herfst kunnen er nog steeds teken en vlooien zijn. Praat hierover met je dierenarts en voorzie de nodige bescherming. Check daarnaast na zo’n mooie herfstwandeling de vacht van je favoriete viervoeter ook nog even op teken zodat je deze vervelende beestjes niet mee naar huis neemt.
Winter-weerstand opbouwen
In de winterperiode vermindert je weerstand, dit geldt niet enkel voor mensen, maar ook voor honden. Het is nu dus het ideale moment om je weerstand wat op te krikken en gezond de winter door te komen.
* Geef gezonde voeding, afgestemd op de behoeften van jouw hond. Deze zorgt voor een goed functionerende spijsvertering en gezonde darmflora, essentieel voor een gezonde weerstand.
* Soms heeft je hond toch net iets extra nodig, geef hem of haar dan probiotica. Ook na een antibioticakuur kan je hond dit goed gebruiken. En ook Echinacea geeft een duwtje in de rug.
* Trek enkele keren per dag naar buiten om een frisse neus te halen. En verlucht je huis goed om virussen minder kans te geven.
* Zoek naar een goede balans tussen rust en beweging: de meeste honden hebben wel 16 uur rust per etmaal nodig.
* Maak een gezonde bouillon van bio-botten, een opkikker voor het immuunsysteem door de hoeveelheid mineralen en aminozuren.
Winterkilo's kweken?
Is jouw hond een echte huismus die de winter lekker lui aan de kachel doorbrengt? Geef hem dan zeker niet meer eten om te vermijden dat hij extra winterkilo’s kweekt. Speelt je hond daarentegen veel buiten in de winter? Overweeg dan of je hem iets meer te eten moet geven, door de koude verbruikt hij meer energie om zich warm te houden, zo blijft z’n isolerend vetlaagje op punt.