• Gratis verzending vanaf € 65 voor België & Nederland
  • Voor 13.00 uur besteld, zelfde werkdag verstuurd

Persoonlijk advies

Gratis verzending vanaf €65 in België & Nederland

Voor 13.00 uur besteld, zelfde werkdag verstuurd

Persoonlijk advies

Wat is hypoallergene dierenvoeding?

Veel huisdiereigenaars zitten met hun handen in het haar als hun hond of kat weer jeuk krijgt of krijgen het advies over te schakelen op hypoallergeen voer met gehydrolyseerde eiwitten als hét redmiddel bij uitstek. Is dit terecht of zijn er nog andere manieren om je beste maatje weer te doen kwispelen of spinnen van plezier?

 

Om hierop een antwoord te kunnen geven, leggen we je eerst uit wat hypoallergeen voer nu juist is.

 

DÉ DEFINITIE VAN HYPOALLERGENE DIERENVOEDING

*Spoiler: deze bestaat niet.*

We komen de term “hypoallergeen voer” vaak tegen op verpakkingen, maar één vastgestelde definitie bestaat er helaas niet en ook duidelijke regels omtrent het gebruik van de term “hypoallergeen” zijn er niet.

Als woord betekent hypoallergeen: “het ontbreken van, of een verminderd aantal, allergenen die waarschijnlijk een immuunrespons kunnen veroorzaken”.

In de dierenwereld vertaalt dit zich naar verschillende soorten voeding:


Hypoallergeen voer samengesteld met meerdere unieke eiwitbronnen

Een unieke eiwitbron is een eiwitbron die zeer weinig gebruikt wordt in de gebruikelijke dierenvoedingen. Hierdoor is de kans veel kleiner dat je maatje er allergisch op reageert. Uit onderzoek blijkt dat bijvoorbeeld ongeveer 2% van de honden er wel op reageert. Voorbeelden van unieke eiwitbronnen zijn de combinatie van hert & konijn of eend & fazant.

 

Hypoallergeen voer samengesteld met één dierlijke eiwitbron

In deze voeding wordt maar één dierlijke eiwitbron verwerkt waardoor de kans op een allergische reactie aanzienlijk verkleind. Met deze voedingen kan je dan ook perfect een eliminatiedieet opstarten: reageert je viervoeter gevoelig op veel voedingen, dan zijn dit misschien wel voedingen waarin verschillende soorten dierlijke eiwitbronnen zijn verwerkt. Geef je voeding met maar één eiwitbron, zoals bijvoorbeeld enkel eend, dan kan je testen op welke eiwitbron je huisdier daadwerkelijk reageert. Voorbeelden hiervan zijn paard, kameel of forel.

 

Hypoallergeen voer samengesteld met gehydrolyseerde eiwitten

Gehydrolyseerde eiwitten zijn eiwitten die in kleine stukjes zijn “geknipt”, eiwitten waarvan de moleculen tijdens de productie extra gesplitst zijn. Hierdoor herkent het lichaam de eiwitten niet meer als mogelijke allergenen en is de kans klein dat er een allergische reactie bij je viervoeter zal optreden.

Welk eiwitten precies gebruikt worden, is dan zelfs niet meer relevant. Dankzij hydrolyse kan een hond of kat die bijvoorbeeld geen kip kan verdragen, zonder problemen voeding met gehydrolyseerde eiwitten van kip eten.

 

Kan je huisdier dan helemaal niet reageren op deze soort voeding? Helaas wel, je viervoeter kan een intolerantie hebben voor de vele granen of vulmiddelen die gebruikt worden in deze voedingen. Een volledig gehydrolyseerd voer bestaat namelijk niet op de commerciële markt omdat dit zou inhouden dat álle ingrediënten dan gehydrolyseerd zouden moeten worden, wat het voedsel extreem duur en ongezond voor het spijsverteringsmodel zou maken.

 

Zoals je leest, een duidelijke definitie bestaat niet, en wat voor de ene hypoallergeen is, is dat voor de andere helemaal niet. Kan je hond of kat bijvoorbeeld prima voeding met kip verdragen, dan is dat een hypoallergeen voer voor hem, terwijl zijn speelkameraadje er spijsverteringsproblemen van krijgt en het voor hem hoegenaamd geen hypoallergeen voer is. De term hypoallergeen wordt daardoor vooral iets heel persoonlijks.

WAT DAN VOOR TE SCHOTELEN WANNEER ER EEN ALLERGISCHE REACTIE WORDT VERMOED?

Wanneer je hond of kat:

  • Overmatig krabt in de liezen, aan de oksels of poten (en zelfs durft bijten in zijn poten)
  • Huidverkleuringen heeft
  • Last heeft van veel huidschilfers
  • Maagdarmklachten heeft zoals diarree en braken

En je dierenarts een voedselallergie vermoedt, dan kan hij het advies geven om “hypoallergene brokken” te proberen en een eliminatiedieet op te starten.

 

Als de klachten hierna verdwijnen, is er effectief ook sprake van een voedselallergie.

 

Eliminatiedieet

Bij een eliminatiedieet kies je best voor voedingen samengesteld met één dierlijke eiwitbron. Op deze manier kan je perfect één eiwitbron uitsluiten of toevoegen aan het dieet van je viervoeter afhankelijk van of hij er wel of niet op reageert. Hoe start je nu zo’n eliminatiedieet op? Ons advies is om te starten met rauwe vleesvoeding of natvoer, in combinatie met probiotica om de darmen de kans te geven zich te herstellen.

 

Je start met een voeding (eiwitbron) die je hond of kat normaal niet eet en waar hij normaal gezien ook niet allergisch voor kan zijn. Om je huisdier de tijd te geven om zijn reactie op de oude voeding volledig kwijt te raken, moet je de nieuwe voeding minstens 3 maanden de kans geven, het volhouden en niet bezwijken aan die schattige puppyogen of dat lieflijke gespin en toch nog iets anders voeren. Doorbijten is de boodschap ;-)

 

Bij een allergische reactie op de huid kan het bijvoorbeeld tot 6 weken duren vooraleer je verbetering zal merken. Bij een allergie die leidt tot klachten aan het maagdarmstelsel zal je na 2 à 3 dagen al verschil kunnen merken.

Jordy's top tip

Wist je dat:

Geef je een voeding op basis van eend? Pas dan ook je snacks hierop aan en geef enkel snacks met eend. Zo ben je 100% zeker dat alle mogelijke factoren van een allergische reactie vermeden worden.

Waarom de combinatie met probiotica? De goede bacteriën in probiotica zorgen voor een ondersteuning van de darmen en spijsvertering en zorgen voor een echte boost van de immuniteit. Zeker als een huisdier een verzwakte darmflora heeft, door bijvoorbeeld diarree, zijn deze goede bacteriën de redders in nood om de darmen van je viervoeter weer helemaal in balans te brengen.

 

Geeft zelfs een eliminatiedieet geen uitsluitsel? Vraag dan om een allergietest bij je dierenarts. Hou er wel rekening mee dat deze bloedtest vaak een momentopname is en hierdoor niet 100% sluitend zal zijn.

WAAROM JE GEHYDROLYSEERDE EIWITTEN BEST KAN VERMIJDEN

Zoals je hierboven kan lezen, is het voeren van gehydrolyseerde voeding dus helemaal niet nodig en door het chemische proces van het maken van deze voeding wellicht zelfs af te raden.

 

In theorie lijkt het idee het van gehydrolyseerd dierenvoer heel aannemelijk: het lichaam van je hond of kat herkent de eiwitten niet meer als allergenen en zal er geen reactie meer op ontwikkelen.

 

In werkelijkheid zijn er ook enkele nadelen:

  • De splitsing van de eiwitten tijdens de productie zorgt ervoor dat het organisme van je huisdier een deel van het werk op zich zal moeten nemen waarvoor bepaalde enzymen normaal gesproken verantwoordelijk zijn bij de vertering.
  • Hydrolyse vernietigt meestal de microdeeltjes die in het eiwit zitten. Bovendien smaken gehydrolyseerde eiwitten zeer bitter: een gehydrolyseerd voer zonder kunstmatige smaakstoffen is oneetbaar.
  • In gehydrolyseerde dierenvoedingen wordt vaak gebruik gemaakt van inferieure eiwitbronnen zoals soja en ze hebben vaak een hoog koolhydraatgehalte.

En misschien wel het allerbelangrijkste: gehydrolyseerd voer pakt de oorzaak van het probleem niet aan. De werkelijke oorzaken van voedselallergieën worden namelijk volledig genegeerd. In plaats daarvan probeert deze voeding het organisme van je huisdier te bedriegen met (vaak inferieure) eiwitten om zo allergische reacties te vermijden.