Gratis verzending vanaf €65 in België & Nederland

Voor 16.00 uur besteld, zelfde werkdag verstuurd

Persoonlijk advies

  • Gratis verzending vanaf € 65 voor België & Nederland
  • Voor 16.00 uur besteld, zelfde werkdag verstuurd

Persoonlijk advies

4,9/5 op Google reviews

Hoe herken je kwalitatieve dierenvoeding?

Je wil als baasje natuurlijk enkel hét beste voor je oogappel. Maar wat is dat dan juist “hét beste”? Hoe kies je uit al die vele verschillende merken en soorten voedingen die allemaal beweren de beste te zijn, werkelijk de beste, meest kwalitatieve voeding voor jouw huisdier?

 

Omdat het herkennen van kwalitatieve dierenvoeding nogal een uitdaging kan zijn, zetten we graag enkele belangrijke zaken op een rijtje.

Wat is belangrijk bij het kiezen van voeding voor je huisdier?

Ingrediëntenlijst:

Bekijk de ingrediëntenlijst zorgvuldig. Hoogwaardige dierenvoedingen hebben vaak vlees of vis als eerste ingrediënt in hun opsomming staan. Kies ook voor voedingen die specifieke eiwitbronnen van goede kwaliteit bevatten, bijvoorbeeld "kip" in plaats van "vlees bijproducten". Hier graven we dadelijk nog wat dieper in.

Vermijd vulstoffen:

Kwalitatieve voedingen bevatten minimale hoeveelheden vulstoffen zoals maïs, tarwe of soja. Deze ingrediënten kunnen moeilijker verteerbaar zijn voor sommige dieren en bieden over het algemeen minder voedingswaarde.

Toegevoegde voedingsstoffen:

Controleer of de voeding alle essentiële voedingsstoffen bevat die nodig zijn voor de gezondheid van je huisdier, zoals vitaminen, mineralen en omega-vetzuren. Sommige merken voegen ook probiotica en antioxidanten toe voor extra gezondheidsvoordelen.

Beperkte hoeveelheid conserveermiddelen:

Kies voor voedingen met natuurlijke conserveermiddelen zoals vitamine C en vitamine E in plaats van kunstmatige conserveermiddelen zoals BHA, BHT en ethoxyquine.

Check voedselanalyses:

Controleer voedselanalyses op de verpakking. Deze geven informatie over het gehalte aan eiwitten, vetten, vezels en andere voedingsstoffen. Zorg ervoor dat deze waarden in overeenstemming zijn met de voedingsbehoeften van je hond of kat.

Aandacht voor speciale behoeften:

Als je viervoeter speciale voedingsbehoeften heeft, bijvoorbeeld gewichtsbeheersing, gevoelige maag, allergieën of intoleranties, zoek dan naar voedingen die specifiek zijn ontworpen om aan die behoeften te voldoen zoals bijvoorbeeld graanvrije of glutenvrije voeding.


Het vleesgehalte

Zoals beloofd, komen we nog even terug op het vleesgehalte in dierenvoedingen.

Sommige merken pakken uit met slogans als “bevat enkel vers vlees”, maar is dit werkelijk iets om mee uit te pakken?
Is vers vlees beter dan gedroogd vlees, en wat betekent “vers vlees” nu juist?

 

De term vers vlees kan meerdere betekenissen hebben. Het kan gaan over vlees dat kort na de slacht rauw en onverwerkt aangeleverd wordt bij de fabrikant, maar het kan ook duiden op vlees dat gepasteuriseerd werd en waarbij de vetten zelfs onttrokken werden. Het heet dan vers omdat het niet gedroogd is, maar het gaat dus wel degelijk om bewerkt vlees en niet het verse stukje biefstuk dat jij misschien wel in gedachten hebt voor je maatje.

 

Hoe kan je dan te weten komen of het vleesgehalte in een voeding goed zit of niet?

Vlees bestaat voornamelijk uit eiwit en hiermee kun je objectief vergelijken wat er werkelijk in een brok zit. Echter, wanneer er gebruik wordt gemaakt van vers rauw vlees zal hieruit nog veel vocht verdwijnen tijdens de bereiding. Hierdoor zal het werkelijke vleespercentage een pak lager uitvallen dan op de verpakking vermeld wordt.

 

Een voorbeeld ter illustratie:

  • In Edgard & Cooper zit 40% vers vlees. Hier blijft zo’n 10% vlees van over (het hoge eiwitgehalte bij Edgard & Cooper komt door toevoeging van erwten en erwteneiwit).
  • Symply gebruikt minstens 41% vlees en maakt hierbij de combinatie van vers en gedroogd vlees. Hier blijft zo’n 22,5% vlees van over.

Het voordeel van vers vlees is dat het minder bewerkt is. Het voordeel van vleesmeel is dan weer dat viervoeters het volgens onderzoek lekkerder zouden vinden én het beter verteerbaar is.

Jordy's top tip

Kies voor een voeding waarin zowel vers vlees als gedroogd vlees in is verwerkt, maar met meer vers vlees in verhouding tot gedroogd vlees.

Je kan dus enkel een schatting maken van het dierlijke eiwitgehalte op basis van het eiwitpercentage in de analyse.

  • Zitten er geen plantaardige eiwitten* in de brok, dan is bijna alle eiwit dierlijk. Hoe hoger het eiwitpercentage, hoe meer vlees de brok bevat.
  • Zitten er wel plantaardige eiwitten* in de brok, trek dan de percentages ervan af van het totale eiwitpercentage in de analyse. Op deze manier bekom je een goede inschatting van het totale dierlijke eiwitpercentage.

* Plantaardige eiwitbronnen zijn o.a.: soja, erwten, aardappelproteïne, maïsgluten. Alles waar het woord “eiwit”, “proteïne” of “gluten” inzit, is een (plantaardige) eiwitbron.

Kies voor een hondenvoeding met minstens 25% dierlijke eiwitten in de analyse en ga voor je kat op zoek naar een voeding met minstens 35% dierlijke eiwitten, bij voorkeur 40 à 50%.

Kortom, het is geen simpele zoektocht naar een kwalitatieve voeding, maar met bovenstaande tips kom je al een heel stuk verder. Daarnaast staan wij steeds voor je klaar met professioneel advies op maat van jouw huisdier.

 

Luister en kijk vooral ook naar het gedrag en de gezondheid van jouw viervoeter: als je hond of kat gedijt op een bepaalde voeding, is de kans groot dat deze geschikt is voor hem of haar. Houd de gezondheid, de vachtconditie en het algemene welzijn van je huisdier in de gaten. En onthoud dat elk dier anders is, het kan dan ook nodig zijn om verschillende voedingen uit te proberen voordat je de beste optie vindt.