Gratis verzending vanaf €65 in België & Nederland

Voor 16.00 uur besteld, zelfde werkdag verstuurd

Persoonlijk advies

  • Gratis verzending vanaf € 65 voor België & Nederland
  • Voor 16.00 uur besteld, zelfde werkdag verstuurd

Persoonlijk advies

4,9/5 op Google reviews

Waarom zijn eiwitbronnen zo belangrijk?

Eiwitbronnen zijn de bouwstenen van het leven, niet alleen bij ons, maar ook bij onze trouwe viervoeters. Ze vervullen tal van vitale functies in het lichaam van je hond of kat: de opbouw en het herstel van spieren, de productie van natuurlijke hormonen en enzymen, het behoud van een immuunsysteem in topvorm én het bevorderen van een gezonde en glanzende vacht. Kortom, eiwitbronnen zijn essentieel in de voeding van je beste maatje en daarom zo ontzettend belangrijk.


Aminozuren

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Deze spelen een belangrijke rol bij de opbouw en het onderhoud van lichaamsweefsels.

 

Momenteel zijn er ongeveer 500 verschillende aminozuren gekend. Hiervan zijn er 20 fundamenteel, dit zijn de bouwstenen binnen het lichaam. Deze 20 aminozuren worden onderverdeeld in drie klassen: essentiële aminozuren, semi-essentiële en niet-essentiële. Let op, dit betekent niet dat de ene groep belangrijker is dan de andere, een lichaam heeft alle aminozuren nodig om optimaal te kunnen functioneren, de juiste balans hierin is van cruciaal belang. Een niet-essentieel aminozuur is net zo belangrijk als een essentieel.

 

Essentiële aminozuren: het lichaam van je hond of kat kan deze niet zelf produceren. Deze groep aminozuren dient daarom via voeding te worden verkregen.

 

Semi- en niet-essentiële aminozuren: het lichaam van je hond of kat kan deze in principe zelf aanmaken, al kan het soms niet voldoende aanmaken om in een specifieke behoefte te voorzien zoals bijvoorbeeld bij zware inspanningen of aanhoudende stress. Hierdoor kan er een tekort en onevenwicht in het lichaam ontstaan.

 

Samengevat, gezien het lichaam van je viervoeter niet in staat is zelf essentiële aminozuren te produceren, is het erg belangrijk dat jij je trouwe maatje voeding met hoogwaardige eiwitbronnen voorschotelt waaruit hij deze kan halen.

Dierlijke versus plantaardige bronnen

Jouw Max en alle andere honden zijn omnivore carnivoren: d.w.z. een dier dat vlees eet, maar ook essentiële voedingsstoffen uit plantaardig materiaal kan halen. Hoewel honden technisch gezien kunnen overleven op een vegetarisch dieet zullen ze er niet goed op gedijen.

 

Minoes en alle andere katten daarentegen zijn onvermijdelijke carnivoren, zij eten vlees uit biologische noodzaak. Hoewel ze plantaardig materiaal wel kunnen verteren, kan het niet aan al hun voedingsbehoeften voldoen.

 

Zowel honden als katten hebben dus hoogwaardige dierlijke eiwitbronnen nodig. En net deze bevatten bijna altijd alle negen essentiële aminozuren. Een voordeel t.o.v. plantaardige eiwitbronnen waarbij er vaak één of meer essentiële aminozuren ontbreken.

 

Daarnaast bevatten plantaardige eiwitbronnen ook minder essentiële aminozuren dan dierlijke eiwitbronnen en bestaat hun eiwitgehalte uit een hoger percentage niet-essentiële aminozuren. Dit betekent dat een grotere hoeveelheid plantaardig eiwit nodig is om het gebrek aan essentiële aminozuren te compenseren. Samengevat: je hond neemt eiwitten uit plantaardige producten slechter op dan uit dierlijke producten.

Waarom eiwitten zo belangrijk zijn

Voor spierontwikkeling en -onderhoud: eiwitten spelen een cruciale rol bij de groei en ontwikkeling van spieren. Na een inspanning of letsel helpen ze bij het herstel van het spierweefsel, alsook dragen ze bij aan de kracht en het uithoudingsvermogen van je viervoeter.

Neem dus voldoende eiwitten van goede kwaliteit op in de voeding van je huisgenoot voor het behoud van een gezonde spiermassa en ter bevordering van een sterk en lenig lichaam.

 

Voor immuunsysteem en weerstand: eiwitten spelen ook een cruciale rol bij het versterken van het immuunsysteem van je viervoeter. Ze zijn betrokken bij het aanmaken van antilichamen en enzymen die infecties helpen bestrijden en het lichaam beschermen tegen ziektes. Een goed functionerend immuunsysteem is van essentieel belang om je beste maatje gezond en energiek te houden.

Neem dus voldoende eiwitten van goede kwaliteit op in de voeding van je huisgenoot en geef zo zijn immuunsysteem een boost en help hem weerstand te bieden tegen ziekteverwekkers.

 

Voor huid en vacht: de gezondheid en glans van de vacht van je hond of kat zijn ook sterk afhankelijk van voldoende eiwitinname. Eiwitten zijn namelijk essentieel voor de opbouw van keratine, het belangrijkste eiwit dat in de vacht voorkomt en de structuur en glans ervan ondersteunt. Een gebrek hieraan kan leiden tot dofheid, broosheid van de haren en een algemene verminderde conditie van de vacht, denk bijvoorbeeld aan extreem ruiven.

Neem dus voldoende eiwitten van goede kwaliteit op in de voeding van je huisgenoot en houd zo zijn vacht in topconditie.

 

Tot slot geven we voor de volledigheid nog even mee dat eiwitten ook als energiebron gebruikt kunnen worden in situaties waarin koolhydraatbronnen (primaire energiebron) beperkt zijn.

Jordy's top tip

Wist je dat: 

Wissel af met verschillende merken en smaken. Geef bijvoorbeeld ook eens een voeding met zalm zodat je viervoeter natuurlijke Omega 3-vetzuren binnenkrijgt ipv enkel kunstmatige uit bijvoorbeeld voeding met kip waar zalmolie aan werd toegevoegd. Zo leer je je viervoeter niet enkel minder kieskeurig te worden, maar vermijd je mogelijks ook heel wat problemen.

Zoals je kan lezen, zijn eiwitbronnen dus essentieel in de voeding van honden en katten omdat ze een cruciale rol spelen in de algehele gezondheid en welzijn.

Houd dus bij je keuze van voer er rekening mee dat je kiest voor voldoende hoogwaardige eiwitbronnen die alle essentiële aminozuren bevatten die nodig zijn. Verschillende diersoorten zoals gevogelte, vlees of vis, maar ook eieren kunnen dienen als goede eiwitbronnen. En ook voeding op basis van insecteneiwitten is een mogelijkheid.

 

Houd ook altijd rekening met de specifieke voedingsbehoeften van jouw huisdier, afhankelijk van factoren zoals leeftijd, grootte, activiteitsniveau en gezondheid.